Nobelpristagare och andra viktiga kemister

I detta avsnitt hittar du korta presentationer av kemister, fysiker och andra forskare som nämns i Din Kemi. Personerna är ordnade i alfabetisk ordning efter första bokstaven i efternamnet.

 

Henri Becquerel

Henri Becquerel (1852-1908) fick nobelpris i fysik 1903, tillsammans med Marie Curie och  Pierre Curie, för forskning om radioaktivitet.

Marie Curie

Marie Curie (1867-1934) fick nobelpris i fysik 1903, tillsammans med Henri Becquerel och Pierre Curie, för forskning om radioaktivitet. Hon fick ett andra nobelpris i kemi 1911 för upptäckten av radium och polonium.

Pierre Curie

Pierre Curie (1859-1906) fick nobelpris i fysik 1903, tillsammans med Henri Becquerel och Marie Curie, för forskning om radioaktivitet.

Rosalind Franklin

Rosalind Franklin (1920-1958) var en brittisk kemist som studerade molekylers struktur med hjälp av röntgenkristallografi. Hennes bilder var avgörande för att Francis Crick och James Watson skulle kunna föreslå en modell för DNA. Franklin avled fem år innan nobelpriset delades ut till Crick, Watson och Wilkins.

Dimitrij Mendelejev

Dimitrij Mendelejev (1834-1907) var en rysk kemist som arbetade med att förstå och ordna grundämnena. Han var en av de första som föreslog ett periodiskt system baserat på grundämnenas atomnummer. Han upptäckte att det fanns luckor i det periodiska systemet och kunde förutsäga vilka egenskaper dessa ämnen skulle ha.

Ida Noddack

Ida Noddack (1896-1978) var en tysk kemist och fysiker som var en av de första att föreslå kärnklyvning. Hon nominerades flera gånger för ett nobelpris men fick aldrig något.